HAFIZA TEKNİKLERİ

ebook

By TURGAY KESKİN

cover image of HAFIZA TEKNİKLERİ

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Uzayın fethedildiği, birçok keşiflerin birbirini takip ettiği, aşılmaz zannettiğimiz birçok engelin aşıldığı bir yüzyılda yaşıyoruz. Elektronik endüstrisinin gelişmesi dünyada derin bir etki gösterdi. Makinelerin, mekanizmaların en mükemmeli olan insan beyni, kemik bir kutu içerisinde, 1200-1400 gramlık bir kütleye sahip. Bu gri-pembe madde, insan vücudunun her tarafına 86 sinirle bağlıdır.
Beynimiz, birbirleriyle bağlantılı olan iki yarımküreye ve bunlar da sırayla paylara ayrılır. Bu iki yarımküre, ilk görünüşte sanki birbirinin aynısıdır. Ancak dikkatle incelenirse birbirinden farklıdır. Çünkü beynin iki yarımküresinin de ayrı ayrı görevleri vardır. Eğer her ikisi de aynı görevi yapsaydı, o zaman bize verilmiş düşünme yeteneğinden yoksun olurduk.
Vücudumuzun her bir bölümü sürekli olarak ölür ve dirilir. Her saniye yaklaşık üç milyon eritrosit (alyuvar) yok olur. Ve her saniye bunların yerine bir o kadarı oluşturulur. Beynimiz, belki değişmiyor, ama kaslarımız her yedi yılda bir değişiyor. Bu düzeni devam ettirmek etmek ise beynimin görevidir.
Dünyanın en karmaşık haberleşme ağının merkezi olan beyin, vücut sıcaklığının ortalama 37 derece kalmasının sağlar.
Beynimizin, bir küp şeker parçası büyüklüğünde "Hipotalamus" denilen bir bölümü vardır. Bu bölüm, kalp atışını, nefes ritmini, uyku süresini ayarlama görevini yürütür.
Beyin, kendi kimyasal depolarında, yani hafızada inanılmaz sayıda hatıra saklar. Beynimizin içinde kitap rafında farklı düzeylerde dizilmiş çok kitaplar vardır. Bu kitapların her biri, konu, zaman, işlevsellik gibi özellikler bakımından birer klasörde bulunur. Tabi bunları bizler gözle göremeyiz ama bu özellikleri geliştirecek hafıza tekniklerini öğrendiğimizde, beynimizin nasıl muhteşem bir hafıza potansiyeli olduğunu keşfederiz.

HAFIZA TEKNİKLERİ