När almen tystnar

ebook om träden vi älskar och dödar

By Mårten Lind

cover image of När almen tystnar

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Mårten Lind visar sig vara en skönlitterär begåvning och en fin berättare. Till och med fotnötterna läser jag med väldigt stor behållning. Jättefin bok.

Sveriges Radio

Trädpatologen Mårten Lind lyckas skriva underhållande om almsjuka, utan att ta udden av allvaret i denna trädens pandemi. Här bjuds läsaren på både kultur- och naturhistoria.

SvD


Träd bär på berättelser och traditioner. De symboliserar liv och död i sånger och dikter, och har historiskt gett oss mat åt oss själva och våra djur, virke till vapen och vagnshjul, och sköna stunder i svalka. I vår närmiljö tar vi dem ofta för givna – först när de försvinner inser vi hur mycket de betytt för oss.
Denna bok handlar om vår långa och ömsinta historia med två av dessa träd: almen och asken. Men särskilt handlar den om denna vänskapsrelations våldsamma uppbrott under de senaste decennierna. Sjukdomar härjar hos båda arterna och har nästan utrotat almen
som stort träd. Asken angrips på två fronter och kan snart vara lika illa ute.
När almen tystnar är en hyllning och en sorgesång över träden vi älskar, och en svidande vidräkning med vår direkt avgörande roll i deras försvinnande.

Mårten Lind får ett tungt ämne att bli riktigt underhållande med hjälp av målande, välskrivna och personliga texter där hans stora kunnighet och engagemang lyser igenom.

BTJ

Trots det dystra ämnet är det en underbar bok, mycket därför att Lind så ofta tar till skönlitteraturen för att få oss att fatta hur vi mer eller mindre levt i symbios med olika ädla trädslag.

Aftonbladet

När almen tystnar är Mårten Linds debut som författare och det är roligt att se att han redan hittat ett språk och en berättarform som känns egen. Trivsamt didaktisk och med sinne för dramatik. Rolig är han ofta också - även om titeln kanske är lite väl vitsig.

Göteborgs-Posten

Mårten Lind skriver med humor och värme om vår vänskapsrelation med träden.

Gård & Torp

Skogspatologiforskaren Mårten Lind har skrivit en mycket fin bok om dessa älskade träd, och hur deras död till stor del är människans skuld.

Forskning & Framsteg

Guttaperkaliknande berättarglädje.

Expressen

Mårten Lind är en lysande skribent och pedagog, det han inte kan om almarnas inre liv och kulturerns hanterirng av almarna, det finns nog inte. Han är underhållande, beläst, tydlig och mycket lugn. Kanske citerar han lite väl flitigt, men hans berättarglädje är unik i botaniska populärsammanhang.

Norrbottenskuriren

Mårten Linds bok är full av sådana kunskaper, och han rör sig lika fritt i det skönlitterära biblioteket som på vetenskapsavdelningen.

Gefle dagblad

När jag läst ut Mårten Linds bok går jag ut och betraktar den meterhöga plantan. Den har överlevt vintern. Och jag funderar på om jag inte också borde plantera en alm.

Göran Greider, Dala-demokraten

När almen tystnar