cover image of Živi labirint

Živi labirint

by Adam Foulds Author · Maja Šoljan Translator

ebook

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today

Nakon dugogodišnje borbe s alkoholom, depresijom i kritičarima koji su ga zanemarivali, pjesnik prirode John Clare završava u duševnoj bolnici u šumi Epping gdje se provodilo tad revolucionarno liječenje radnom terapijom. Istodobno, u blizinu se doseljava mladi Alfred Tennyson i sudbina mu se isprepleće s onom sanatorija.

Ovaj povijesno točan, naglašeno poetičan roman opisuje zatvoreni svijet sanatorija i raj prirode s one strane zidova: Clareov san o domu, iskupljenju, bijegu.

 

Fouldsov iznimni roman nalik je snu na javi; životan i istinit, ali u stalnoj mijeni – do u riječ pogođen plod pjesnikova oštra oka i širokog zahvata romanopisca.

The Times

Živi labirint potvrđuje Fouldsa kao jednog od najzanimljivijih i najnadarenijih pisaca svoje generacije.

The Times Literary Supplement

Bešavni spoj povijesnih činjenica i fikcije... Fouldsov roman posjeduje poetsku snagu, a njegovi opisi jesenskih šuma oko sanatorija jednako su prodorni i živi kao i uvid u um pacijenata.

The Daily Mail

 

Dobitnik nagrade Encore i nagrade Europske Unije za književnost

Uži izbor za nagrade Man Booker i Walter Scott

 

S engleskoga prevela: Maja Šoljan

Adam Foulds rođen je 1974. Magistrirao je kreativno pisanje na Sveučilištu East Anglia i sad živi u južnom Londonu. Prvi roman, The Truth About These Strange Times, objavio je 2007., a 2008. izišla mu je epska pjesma The Broken Word te je iste godine dobio nagradu Costa za poeziju, nagradu Sunday Timesa za mladog pisca godine, nagradu Somerset Maugham, nagradu Southbank Show za književnost i nagradu Betty Trask. Roman Živi labirint ušao je u uži izbor za nagradu Man Booker 2009. Treći Fouldsov roman, In The Wolf 's Mouth, koji slijedi sudbinu četvorice muškaraca u užasu i kaosu Drugog svjetskog rata, ušao je 2015. u uži izbor za nagradu Walter Scott.

Publication Details

Publisher:
Vuković & Runjić
Publication Date:
2017

Format

  • OverDrive Read 1.2 MB
  • Adobe EPUB eBook 1.2 MB
Živi labirint
Copy and paste the code into your website.
New here? Learn how to read digital books for free