Izabrane pjesme

ebook

By Marina Cvjetajeva

cover image of Izabrane pjesme

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Reprezentativan izbor pjesama velike ruske pjesnikinje, prvi put u hrvatskom prijevodu. Vezani stih i gustoća značenja ove poezije postavljaju vrlo visoke zahtjeve pred prevodioca te je to vjerojatni razlog zbog kojega se u nas uglavnom prevodila autoričina proza. No originalnost, komunikativnost i intenzitet njezinih stihova prava su svečanost za svakog ljubitelja poezije.

Za biblioteku „Mala zvona" pjesme Marine Cvjetajeve izabrao je, preveo i popratio pogovorom Ludwig Bauer.

"Marina Ivanovna Cvjetajeva (1892-1941) ubraja se danas među najznačajnije pjesničke stvaraoce dvadesetog stoljeća. Počela je pisati kao dijete pa je prema nekim podacima prvu pjesmu napisala kao šestogodišnja djevojčica. Kao iznimno senzibilna i samosvojna osamnaestogodišnjakinja objavljivala je već zrelu poeziju uokvirenu poetikom i stilskim razdobljem simbolizma. I kvantiteta i kvaliteta tih pjesama jasno ukazuje na originalan stvaralački duh koji će u poeziji naći svoj životni izraz. U tim najranijim pjesničkim ostvarenjima Cvjetajeva je jasno iskazala nesvakidašnji talent i zacrtala pravce svoga ukupnog stvaralaštva, a moglo bi se reći – i nagovijestila krivudavi put svoga života.(...)

U svakoj fazi njezina poezija, zanimljiva i dopadljiva na svoj način, vrlo angažirano poseže za temama koje su bile koliko vječite teme poezije toliko i izricanje stavova i sudova ispred svoga vremena i njegovih konvencija."

(ulomak iz pogovora)

Izabrane pjesme