cover image of Međuodnosi umjetničkih svjetova

Međuodnosi umjetničkih svjetova

by Tatjana Burzanović Author · Tatjana Burzanović Illustrator

ebook

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today

Subjects

Knjiga Međuodnosi umjetničkih svjetova dio je doktorske disertacije, a govori o simultanoj i sukcesivnoj umjetnosti kroz ilustracije Bhagavad Gite, u 18 poglavlja od kojih svako ima dvije verzije. Suština autoričinog interesa je prijenos misli i osjećaja iz drevnog indijskog epa, kroz likovne elemente, odnosno vizualizacija vremenske umjetnosti; pokušala je interpretirati kroz kompoziciju, boju, liniju, kontrast, treću dimenziju, strukturu, teksturu, proporciju, ritam i dinamiku, filozofiju Bhagavad Gite, koja je posebna utoliko što je u Indiji filozofija jednako religija, i obrnuto. Spomenuta je i analogija između vremenskih i prostornih umjetnosti, kao što je boja (valer), glazba (akord), te upravo kroz sinergiju značenja i zračenja na ilustracijama možemo doživjeti da "čitamo sliku".

 

Tatjana Burzanović je autorica, umjetnica, grafička dizajnerica i dizajnerica interijera, profesor na Fakultetu za kulturu i turizam na predmetu Indijska kultura, te na Fakultetu za dizajn i multimediju na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, Crna Gora. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a doktorat obranila na Fakultetu primenjenih umjetnosti u Beogradu. Svoje je radove izlagala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, te sudjelovala u umjetničkim i pedagoškim kolonijama.

Dobila je nekoliko nagrada za dizajn knjiga. Knjiga Međuovisnost umjetničkih svjetova nagrađena je na 11. sajmu knjiga u Podgorici za najbolje opremljeno umjetničko izdanje.

Knjiga je u elektroničkom izdanju dostupna i u engleskom prijevodu.

Publication Details

Publisher:
Bulaja naklada
Imprint:
Bulaja naklada
Publication Date:
2016

Format

  • OverDrive Read 21.8 MB
  • Adobe EPUB eBook 21.8 MB
Međuodnosi umjetničkih svjetova
Copy and paste the code into your website.
New here? Learn how to read digital books for free