Μαθητές σε Δράση

ebook

By AGATHI ARVANITIDOU

cover image of Μαθητές σε Δράση

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

Download Libby on the App Store Download Libby on Google Play

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Library Name Distance
Loading...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στο βιβλίο, Μαθητές σε Δράση, αναφέρομαι στους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, που λειτουργεί στην Θεσσαλονίκη από το 1985. Στο σχολείο αυτό φοιτούν έλληνες και ξένοι μαθητές από το εξωτερικό.

Τα τρία σχολικά χρόνια (1995-1997), οι γονείς και οι μαθητές του ελληνικού σχολείου Κασσάνδρου δημιουργούσαν εντάσεις πιέζοντας την πολιτεία να μεταστεγάσει το σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης από το σχολικό συγκρότημα στην οδό Κασσάνδρου όπου λειτουργούσε. Στο βιβλίο περιγράφονται όλες οι ενέργειες που έγιναν από τους μαθητές από την αρχή των εντάσεων μέχρι τελικά την μεταστέγαση του σχολείου.

Οι ιστορικές πληροφορίες που περιέχονται στο βιβλίο αντλούνται από το αρχείο της Ελληνικής Βουλής, τον έντυπο Τύπο της Θεσσαλονίκης, το προσωπικό μου ημερολόγιο και το φωτογραφικό μου αρχείο.

Το βιβλίο περιλαμβάνει τα παρακάτω γεγονότα:

● Μια μαθητική ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η οποία σφραγίζει το τέλος μιας εποχής, την δεκαετή λειτουργία του σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο σχολικό συγκρότημα στην οδό Κασσάνδρου.

● Οι επίκαιρες Ερωτήσεις που κατέθεσαν στην Βουλή οι Βουλευτές Γεράσιμος Αραβανής, Γιάννης Κατσαρός, Πέτρος Κουναλάκης και Γεώργιος Ρόκος υπέρ των δικαιωμάτων των μαθητών του σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και για τους κινδύνους στην υγεία των μαθητών και καθηγητών από τους Πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρίσκονται στο οικόπεδο του σχολείου.

● Η Σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα Παλιννοστούντων Ομογενών Χρήστου Καμενίδη για την λήξη της κατάληψης του σχολικού συγκροτήματος.

● Ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Στέφανο Τανιμανίδη, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, με επισκέψεις μέσα στο χώρο του σχολείου και διαπραγματεύσεις με τους γηγενείς μαθητές για την λήξη της κατάληψης του σχολικού συγκροτήματος.

● Καταγραφή του Ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στο χώρο του σχολείου από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λιολιούση Κώστα.

● Ανακοινώσεις Εκπαιδευτικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για ίση μεταχείριση των παλιννοστούντων και μεταναστών μαθητών στην εκπαίδευση και την ανησυχία τους για την κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος στην οδό Κασσάνδρου.

● Ανακοινώσεις του Συλλόγου των Καθηγητών του σχολείου για την επικινδυνότητα του νέου κτηρίου και την απομόνωση κοινωνικά και πολιτιστικά των μαθητών.

● Μήνυση που κατέθεσε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου στον Εισαγγελέα για την ακαταλληλότητα του κτηρίου που αγοράσθηκε από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης, τον κίνδυνο για την υγεία των μαθητών από τους δύο Πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ και την οικονομικά ασύμφορη αγορά σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

● Άρθρα στις τοπικές εφημερίδες υπέρ των δικαιωμάτων των μαθητών του σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και

● Τέλος, συνεντεύξεις Τύπου, ψηφίσματα και καταγγελίες στον Τύπο και σε αρμόδιες Αρχές, των μαθητών του σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

Η απομάκρυνσή μας τελικά έγινε από το σχολικό συγκρότημα όπου λειτουργούσαμε και το σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης μεταστεγάστηκε σε ένα παλιό και ακατάλληλο κτήριο που αγοράσθηκε από τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης.

Μέσα από όλη αυτή την διαδικασία θεωρώ ότι οι μαθητές διδάχθηκαν πώς να αγωνίζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, και πως να δέχονται το αποτέλεσμα με αξιοπρέπεια. Οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας πρέπει να είναι υπερήφανοι που λίγα χρόνια αργότερα δικαιώνονται και εκ του αποτελέσματος. Το παλιό κτήριο που αγοράσθηκε για να λειτουργήσει ως σχολείο εγκαταλείφτηκε και σήμερα παραμένει ένα ερείπιο για να ζωντανεύει τις αναμνήσεις μας.

Μαθητές σε Δράση