Fethullah Gülen'in Siyasi Düşünceleri

ebook

By Bekir Çınar

cover image of Fethullah Gülen'in Siyasi Düşünceleri

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Yazarın, bir akademisyen olarak, 2011 yılının Nisan ayında Fethullah Gülen'i ziyareti sırasında kendilerine sorduğu "Sizin siyasi düşüncelerinizi ele alan bir kitap yazabilir miyim?" sorusuna mukabil "İyi olur." demeleri üzerine kitap için ilk adım atılmış oldu. Başlangıçta kitabın İngilizce yazılması gündemdeydi. Ziyaret sırasında, olaya şahit olan Naci Tosun Bey'in kitabın Türkçe yazılmasının daha uygun olacağını, gerekirse diğer dillere tercüme edilebileceğini ifade etmeleri üzerine, Türkçe olarak kaleme alındı. Yazımı Ağustos 2013'te tamamlandı.
Kitap, Gülen'in 2013 Ağustos ayına kadarki konuşmalarını ve yazılarını içermektedir. Bu tarihten sonraki konuşmaları, yazıları kitabın kapsamı içinde yer almamaktadır. İleride imkan ve talep olursa, 2013 Ağustostan itibaren siyasi düşüncelerini içeren başka bir çalışma daha yapılabilir. Özellikle 15 Temmuz 2016'dan sonraki dönemde, devlete ve siyasete dair farklı söylemleri olsa bile, öncekilerle kıyaslandığında ciddi farklılıklar olmadığını vurgulamak gerekir. Kitaptaki konuların bazılarında Gülen olaylara daha evrensel bakmakta, Türkiye merkezli bakış açısını göreceli olarak değiştirmektedir. Bu tutum, bir değişiklikten çok gelişmedir ve Hizmet'in bütün dünyaya yayılmasıyla birlikte, onun "devletçi" bakış açısını "bireye" çevirmesini gösterir ki oldukça önemlidir. Artık Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve onun geçmişindeki devletler merkezli bakış açısı yerini yeni görüşlere bırakmak zorunda kalmıştır.
Kitapta, her okuyucunun eleştireceği, kabul ya da reddedeceği mevzular bulunabilir. Bunun sebebi, Gülen'in bir siyaset düşünürü olmamasına rağmen siyasete dair sanıldığından fazla söz söylemesi ve okuyucuların bu sözleri, bağlamından ayırarak veya farklı anlamlar yükleyerek değerlendirmeleridir. Unutulmaması ve altının kalın çizgilerle çizilmesi gereken bir konu şudur ki; Hizmet'te yer alan birçok kimseye göre, farklı bir "Fethullah Gülen" algısı vardır. Kimilerine göre o, sıradan bir alim iken, kimilerine göre ise bunun çok ötesindedir. Gülen'in yazdıkları, söyledikleri, erbabınca bazen de sahasında uzman olmayanlarca sürekli, yeniden yorumlanmakta, taraftarlarınca tartışılmakta ve hayata taşınmaktadır. Bu da zaman zaman, söylediklerine ve yazdıklarına, kendisinin bile düşünmediği anlamların yüklenmesine sebep olmaktadır.
Kitap yedi bölümden oluşmaktadır. Her bölüm kendi içinde bir bütünlük arz ederken, diğer bölümlerin de birer parçası olarak hazırlanmıştır. Her bir bölüm aslında tek bir kitap olarak da (eskilerin ifadesiyle risale) görülebilir. Konunun anlaşılması için diğer bölümlerle birlikte okunması gerekmemektedir. Fakat diğer bölümlerle de irtibatlandırıldığında daha geniş bir bakış açısı ortaya çıkmaktadır. Arzu edenler her bölümü ayrı ayrı ele alabilecekleri gibi bütününü de okuyarak değerlendirebilirler.
Unutulmaması gerekir ki Gülen, Türkiye'de doğmuş ve ömrünün önemli bir kısmını burada geçirmiş, konuşmalarını ve yazılarını da Türkçe olarak yayımlamıştır. Dolayısıyla konunun öznesi hep Türkiye'dir. Siyasi düşüncelerini ifade ederken de Türkiye örneğinden hareketle, Türkiye'nin problemleri çerçevesinde kalmaya özen göstermiştir. Bu bir zorunluluktur fakat eksiklik değildir.
Gülen'in tesiriyle ortaya çıkan "Hizmet Hareketi", Türkiye Cumhuriyeti siyasal tarihinde, Türkiye'nin üretebildiği ve yurtdışında da başta eğitim ve öğretim hizmetleri olmak üzere, diyalog, kardeşlik, sevgi, insani değerler gibi temel kavramların aksiyona dönüştürüldüğü tek markadır. İnsanlık için bu derece önemli ve faydalı başka bir olgu Türkiye'de üretilmemiştir.
Gülen, Sünni İslam ekolünden beslenmesine rağmen, bu geleneği "modernite" olarak da kabul edilen Batı düşünce dünyasına, farklı bir İslami...

Fethullah Gülen'in Siyasi Düşünceleri