نون و القلم

audiobook (Unabridged)

By جلال آل احمد

cover image of نون و القلم
Audiobook icon Visual indication that the title is an audiobook

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

Download Libby on the App Store Download Libby on Google Play

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Library Name Distance
Loading...

این رمان برای اولین بار در سال ۱۳۴۰ منتشر شد و اوضاع اجتماعی و سیاسی آن دوره را روایت می‌کند. این کتاب طنز گونه برخلاف کارهای دیگر جلال آل احمد در قالب یک داستان بلند بازگو شده و از زبان طنز برای برای بیان انتقادهای تند و شدید سیاسی استفاده می‌کند. نویسنده با شیوه بیانی تازه و نقادانه یک راست به اصل مطلب می‌پردازد و معضلات جامعه را مورد بررسی قرار می‌دهد. این شیوه از زبان جِدّ بسیار تاثیرگذارتر بوده و کمتر کسی را ناراحت می‌کند، همچنین نویسنده می‌تواند از موضع‌گیری و عکس العمل شدید در امان بماند. معضلات سیاسی و اجتماعی جامعه روزگار در داستان شرح داده می‌شود و نقش و عملکرد برخی قلم به دستان و روشنفکران جامعه نیز مورد انتقاد قرار می‌گیرد. بخشی از کتاب: «زندگی برای آدم بی فکر همیشه راحت است. خورد‌وخواب است. و رفتار بهایماما وقتی پای فکر به میان آمد، توی بهشت هم که باشی آسوده نیستی. مگر چرا آدم ابوالبشر از بهشت گریخت؟ برای این که عقل به کله اش آمد و چون و چراش شروع شد. خیال می‌کنید بار امانتی که کوه از تحملش گریخت و آدم قبولش کرد چه بود؟ آدم زندگی چهارپایی را توی بهشت گذاشت و رفت به دنیای پر از چون و چرای عقل و وظیفه، به دنیای پر از هول و هراس بشریت.»

در رمان، نشان داده می‌شود که چگونه برخی از قلندرها، قدرت و حمایت مردم را به دست می‌آورند و شهر را تصرف می‌کنند. اما پس از مدتی، نارضایتی و مخالفت‌های گروهی از جامعه شدت می‌گیرد و شهر، دوباره به فضایی پرتلاطم و ناآرام تبدیل می‌شود. دو کاتب یا میرزابنویس از شخصیت‌های اصلی این کتاب هستند و موضوعات سیاسی و اجتماعی میان آن‌ها بازگو می‌شود. آل احمد در کتاب نون والقلم، تلاش کرده تا به مخاطبین خود یادآوری کند، تعهد بر ارزش‌های انسانی بسیار مهم است و قبل از این که به تغییر دنیای پیرامون فکر کنند، باید در ابتدا به فکر تغییر خود باشند.

نون و القلم