We want your feedback!
Click here
cover image of Helka és Kelén

Helka és Kelén

by Jaz

ebook

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today

Subjects

Helka és Kelén története talán a legfényesebben csillogó gyöngyszeme annak a feneketlen kincsesládának, ami a Balaton mondáit, mítoszait és legendáit rejti, és amiből Lipták Gábor is merített, mikor az Aranyhíd című gyűjtemény-kötetét1976-ban közreadta. Helka és Kelén története izgalmas, fordulatos, tanulságos, de mindenekelőtt szépséges mese, felékesítve mindazzal, ami a mesét mesévé teszi. Valódi érték, közös örökségünknek jobb sorsra érdemes darabja, amely mindannyiunk könyvespolcán díszhelyet érdemelne. Szomorú, hogy sokszor még egy poros sarok sem jut neki.Ismerősökkel, barátokkal beszélgetve újra és újra azt tapasztalom, hogy Helka és Kelén nevét aligha hallották. De még azokban a szerencsésekben is, akik a Balatont mondhatják szűkebb pátriájuknak, jobbára csak két gyönyörű hajó képe idéződik fel e nevek hallatán, akik elsőként szelték a magyar tenger vizét, és akik különös alakjukkal máig megőrizték nekünk a tizenkilencedik század végének hangulatát. De hogy a Balatont tündér lakná, a Bakonyt meg nagyhatalmú varázsló, akik együtt gyógyhatású forrást fakasztottak Füreden két fiatal szerelmének emlékeként, arról bizony nem tesz említést szinte senki. Horka, Rohan vagy Kamor neve ma nem cseng ismerősen a magyar füleknek.Helka és Kelén elbeszélő költeménybe szedett története részemről egyfelől kísérlet a fent vázolt elkeserítő helyzet jobbítására, másfelől köszönetem kifejezése Balatonfüred városának, a gyermekkori boldog és önfeledt nyaralások helyszínének, harmadrészt pedig tisztelgés nagyapám emléke előtt, aki fontosnak tartotta ennek a csodálatos vidéknek a szeretetét idejekorán belém plántálni.

Publication Details

Publisher:
Jaz
Imprint:
Smashwords Edition
Publication Date:
2014

Format

  • OverDrive Read
  • Adobe EPUB eBook 258 KB

Jaz (Author)

Az író akkor író, amikor ír, máskülönben nem az - tartja a mondás. És valóban: ha volna is szándék bennem önmagam teljes megmutatására, a soraim nyomán megelevenedő figura akkor sem az író volna, pusztán csak az ember. Ezért publikálok lehetőség s...

More about Jaz
Helka és Kelén
Copy and paste the code into your website.